5 tips til effektiv og nyttig videoproduksjon - helt på egenhånd

Hvis 2020 har lært oss noe, er det at videoer er «key» for å vekke oppmerksomhet, og enhver bedrift bør lage dem. I gjennomsnitt brukes det én milliard timer YouTube-videoer hver eneste dag. Pga. Den pågående pandemien, hjemmekontor, hjemmeskole og generelt mye mer tid i hjemmet, fortsetter dette å vokse, og videoer har derfor blitt et ekstremt kraftig medium bedrifter kan, og bør, bruke for å kommunisere med sitt publikum. Det viktigste å fokusere på er at videoene bør være behagelige for øyet å se, samtidig som det er engasjerende, men man trenger ikke være en ekspert for å lage en.

Her er en rask og enkel guide fra vår juniorkonsulent med bakgrunn i innholdsproduksjon, Amalie, med tips til hvordan du kan lage engasjerende og profesjonelt innhold kun ved hjelp av din egen smarttelefon:

Amalie studerer for tiden innholdsproduksjon ved Fagskolen Kristiania, men har drevet med foto og video så lenge hun kan huske. Interessen for å kapre øyeblikk og ha det gøy med kameraet er en av grunnene til at hun nå spesialiserer seg på nettopp innholdsproduksjon rettet mot digitale plattformer.

1. Plassering 

Først og fremst må du finne et passende sted å ta opp videoen din. Forsikre deg om at posisjonen din er stille og uten distraksjoner, ettersom du trenger at lyden din er tydelig. Prøv å finne en ren bakgrunn, siden du ikke helst vil unngå at publikum skal bli distrahert av unødvendige bilder i bakgrunnen. Hvis du filmer hjemme, må du ikke ha personlige ting, for eksempel familiebilder, utstilt. Du vil holde videoen din så profesjonell som mulig.   

2. Belysning  

Når du velger fotograferingssted, er det viktig å være oppmerksom på lyssettingen. Naturlig lys er din beste venn, og du bør prøve å få mest mulig ut av det. Prøv å sitte foran et vindu, men sørg for at lyset kommer på ansiktet og ikke på ryggen. Dette vil føre til undereksponering, og du vil ikke være synlig for publikum. Du bør også prøve å filme i en periode med langvarig dagslys. Videoen din skal tross alt være konsistent og ikke bytte mellom naturlig og kunstig lys. Hvis du trenger å bruke kunstig lys, må du sørge for at lyset ikke er for hardt eller reflekterende. 

3. Kameraplassering  

Enheten din skal holdes i øyehøyde og en god plassering av hodet, eller fokuspunkt, bør være i fokus, og opprettholdes under hele filmingen. Ideelt sett bør du holde en avstand fra håndbredden mellom toppen av hodet og videorammen. For å sikre at videoen din alltid passer til rammen for LinkedIn og Facebook, skyter du horisontalt og unngår svarte rammer. Imidlertid bør Instagram-videoer tas vertikalt for å passe plattformen. Prøv å se direkte inn i kameraet til enhver tid som om du snakker direkte til seerne, og hold vinklene så oppreist og smigrende som mulig; vi vil se ansiktet ditt!

4. Timing og forberedelse  

Ikke rush, men prøv å holde videoen din så kort og konkret som mulig. Fokuser på å lage et «wow»-moment, og noe uventet som vekker oppmerksomhet hos seeren så raskt som mulig. På denne måten unngår du at publikum blar videre. Unødvendig informasjon og bilder som ikke tilfører noe spesielt, vil bare føre til at publikum klikker seg videre. Legg opp til at videoen kan sees uten lyd, så sikrer du deg at informasjonen kommer frem, også uten at seer er avhengig av lyden. Planlegg manuset ditt på forhånd, og øv deg så mye som mulig. På denne måten blir det mye lettere å lage videoen din, med både riktig informasjon og på kortest mulig tid.

5. Vær deg selv 

Til slutt, ha det gøy med det og kos deg! Du vil at publikum skal glede seg over å se videoen din, så prøv å være personlig, vis at du har det føy og unngå å virke for iscenesatt. Vær deg selv, og fokuser på at personligheten din kan gi videoen sjarm.

Men mest av alt - Lykke til! 

Vil du forbedre innholdsmarkedsføringen din med videoproduksjon, online annonsering eller SEO? 

Novicell har mer enn 20 års erfaring med å hjelpe folk til å gjøre forretninger online. Fra digital strategi, nettstedsdesign og brukeropplevelse til nettutvikling og digital markedsføring, dekker våre tjenester hele den kommersielle livssyklusen på nettet. 

Kontakt oss her for å diskutere dine behov.

Kilder brukt til inspirasjon: 

  • techcrunch.com