Steve Jobs og design: Hva arven av innovasjon betyr for UX

Steve Jobs hadde en enorm innvirkning på UX-verdenen. Hans designtenking, som fokuserte på enkelhet og tilgjengelighet, gjenspeiles fortsatt i dagens design i alle bransjer. I dette blogginnlegget vil vi utforske hvordan Steve Jobs forandret UX-verdenen gjennom design og hans arv for fremtidige generasjoner.

Steve Jobs og design

Steve Jobs ble født 24. februar 1955 i Los Altos, California. Han døde av kreft i bukspyttkjertelen 5. oktober 2011, 56 år gammel. Steve Jobs er kjent for å være med å grunnlegge Apple og for å gjøre det til et av de mest suksessrike selskapene i verden.

Men, arven hans handler ikke bare om design; han endret også måten vi lyttet til musikk med iTunes og fikk oss til å tenke nytt på hvordan filmer kunne sees og deles med introduksjonen av Pixars første spillefilm Toy Story i 1995. (1)

Steve Jobs hadde en betydelig innvirkning på design takket være sitt geniale sinn og sin ubøyelige drivkraft for å skape noe nytt som ville forandre livene våre for alltid - noe han gjorde med sine Apple-produkter som iPhone og iPad, eller til og med tidligere hvor han i løpet av sin tid som administrerende direktør revitaliserte Disneys animasjonsavdeling etter å ha kjøpt Pixar fra George Lucas. (2)

Steve Jobs satte et preg på denne verden ulikt noen andre har før ham. Hans innovasjoner vil leve lenge etter hans død, noe de allerede har gjort i mange tiår, hvor Steve Jobs har designet noen av våre mest elskede produkter som fremdeles brukes i dag av millioner over hele verden.

Bilde: Alan Dejecacion/Getty Images

Bilde: Alan Dejecacion/Getty Images

Jobs ’designfilosofi

Designere blir ofte ansett for å være de mest bastante menneskene på planeten. Vi forteller alltid andre hva de skal eller ikke bør gjøre med produktet, appen, nettstedet og så videre. Steve Jobs var en av de designerne som visste nøyaktig hva han ønsket for produktene sine, og han var ikke redd for å fortelle deg om det. Han var et geni som hadde en uhyggelig evne til å forstå hvordan mennesker fungerer.

Steve Jobs siteres på:

"Design er ikke bare hvordan det ser ut og føles ut - design er hvordan det fungerer." 

Dette sitatet sier mye om hvorfor et godt design ikke stopper med det visuelle, men også å sørge for at brukergrensesnittet er intuitivt nok til at alle kan bruke det uten mye trening (eller en instruksjonsbok).

Mange har spurt seg selv: "Hva var designfilosofien hans?" Svaret på dette komplekse spørsmålet ligger i følgende utdrag fra Apples nettsted.

"Mennesker med lidenskap kan forandre verden"

-Steve Jobs

For å forstå Steve Jobs ’designfilosofi, må man først erkjenne at han hadde en sterk sans for moral og trodde sterkt på å skape enkle, brukervennlige og elegante produkter. Han hadde også tro på at godt design kunne gjøre en forskjell i menneskers liv og bidra positivt til samfunnet som en helhet.

Steve Jobs mente at godt design var en nøkkelkomponent i evolusjonen. Og jeg tror det er der vi bør fokusere mer i dag; hvordan påvirker designet jeg jobber med i dag det større bildet?

I en verden av programvare, maskinvare og alt derimellom er det noen ganger vanskelig å se hvordan arbeidet vårt betyr noe. Men jeg tror vi har en forpliktelse som designere til å lage vakre, praktiske, funksjonelle og tankevekkende ting som skyver folk fremover.

Steve Jobs var kjent for sine høye standarder for design som han håndhevet på alle produktene hos Apple. Han mente at det å gjøre et produkt brukervennlig ville gjøre brukerne mer fornøyde med kjøpet fordi de da kunne bruke produktet uten forbehold nesten ved enhver anledning. Enkelhet er viktig når du designer en UX, siden færre trinn tilsvarer bedre brukervennlighet.

Arven som Steve Jobs etterlot seg vil alltid bli verdsatt og beundret. Hans innflytelse på verden, både i design og teknologi, kjennes fremdeles i dag.

Hvordan bruke denne arven på ditt arbeid som UX-profesjonell

Steve Jobs var en visjonær CEO som revolusjonerte verden slik vi kjenner den. Hans arv er et designdrevet geni, og hans leksjoner er verdifulle for alle i UX, men spesielt de som ønsker å være gode designere.

Bilde: HalGatewood.com - Unsplash

Forstå og bruk Apples designfilosofi på arbeidet ditt

Apple har investert millioner (om ikke milliarder) i å utvikle designspråket og tenkningen (3), og heldig for oss kan vi dra nytte av det ved å lete etter inspirasjon i deres arbeid og bruke ressursene de gir til oss udødelige designere.

Noen viktige eksempler på hva du må ha i tankene når du begir deg på Apples designtenking:

  • UX-design handler ikke bare om hvordan noe ser ut, men også hvordan det fungerer.
  • Design for mennesker og ikke produkter
  • Enkelhet oppmuntrer til kreativitet og utforskning.

Apple’s macOS design system

Du kan finne retningslinjer for design og til og med designsystemer du kan laste ned for Adobe Xd, Figma og Sketch på Apples nettsted.

Lag et miljø der du kan gjøre en forskjell i folks liv

Hvor ofte føler du at arbeidet ditt ikke betyr noe? Noen ganger kan det være enkelt å bli fanget i det daglige arbeidet med å designe et nettsted eller en app. Det er da det er viktig å løfte synet og se det store bildet for å finne ut hva du i dag kan gjøre med designet ditt for å gjøre en forskjell i brukerens liv.

Steve Jobs ’designfilosofi var å lage produkter som var enkle å bruke og elegante. Hans sans for moral og sterk tro på et godt design påvirket hans arbeid som designer. Han trodde også lidenskapelig at å legge til skjønnhet i verden med gjennomtenkte designstrategier kan påvirke samfunnet til det bedre.

Ta dette med deg og minn deg selv på dette hver gang du føler at arbeidet ditt ikke betyr noe.

Bli mer bevisst på ditt ansvar som UX-designer

Å bli UX-designer handler ikke bare om å være god på design. Du må se det store bildet og forstå hvordan alle disse små bitene kommer sammen for å skape noe flott. For mange designere kan dette virke skremmende, men det trenger det ikke å være!

Avsluttende tanker om viktigheten av Steve Jobs i UX Design

I designverdenen er Steve Jobs en gigant. Han har vært i fronten av mange viktige innovasjoner og endringer i måten vi tenker på brukeropplevelsesdesign. Hans stil var ikke uten kritikk, men det er vanskelig å benekte at millioner over hele verden elsker produktene hans.

Steve Jobs vil alltid bli husket for sin innvirkning på designverdenen. Fra Pixar til Apple gjorde han et dypt og varig inntrykk på hvordan vi tenker på brukeropplevelsesdesign. Som UX-profesjonelle må vi respektere denne arven ved å forstå og bruke det han lærte oss gjennom sitt arbeid i Apple - ved å skape et miljø der du kan gjøre en forskjell i menneskers liv med designene dine. Husk at selv om det kanskje ikke er mulig å oppfylle alle forventningene som designer nå, men hvis flere mennesker som deg selv tar ansvar for deres rolle i å forme teknologi, vil vi kanskje en dag ha nådd perfeksjon sammen.

Vil du høre mer om UX, og viktigheten dette når du skal bygge en god nettbutikk? 
Sett av datoen 11. mai, og bli med på vårt GRATIS webinar som vil ta deg gjennom nettopp dette!

Meld deg på her