Arkitektur og Metoder

Headless Content Management

Les mer om når det er en god ide å velge headless og hvilke fordeler det kan gi deg og din bedrift, både på kort og lang sikt.

Hva er Headless og hvorfor kalles det nettopp det?

Et tradisjonelt CMS består av to deler: en administrasjonsdel og en presentasjonsdel. Disse to lagene er kjent som «body» og «head». Et headless CMS er et content management system som utelukkende består av en administrasjonsdel eller backoffice. Det inneholder imidlertid ikke selve presentasjonsdelen, sidemaler eller designet av nettsiden. Et headless CMS inneholder med andre ord bare en «body», altså en administrasjonsfunksjonalitet, og kalles derfor Headless.

Headless er ikke hodeløst, men tillater mange hoder i løsningen

Headless egner seg godt hvis du har mange webløsninger som trekker på det samme innholdet fra backoffice via en API (application program interface). API-en kan levere innhold til nettsider, mobilapplikasjoner, smartwatch apper eller for eksempel POS (point of scale) interfaces. Med et headless CMS trenger du bare å oppdatere innholdet på ett sted for at det publiseres på alle presentasjonsflatene dine.

Headless tillatter bruk av forskjellige presentasjonsteknologier for samme innhold

Med et headless CMS åpnes muligheten for å bygge et frontend som er spesielt designet for enhetene innholdet skal publiseres til. Videre tillater presentasjonsflatene bruk av andre kodespråk enn CMS hvis det kreves for de forskjellige presentasjonsflatene.

Fordeler med headless

High preformence og global skalerbarhet

Flere og flere selskaper opplever at et tregt nettsted, eller en app, gir færre konverteringer til nettsiden deres. Derfor prøver mange selskaper å optimalisere hastigheten på løsningen, noe som er en av grunnene til at flere og flere bruker Headless CMS-teknologi. Hvis du velger et hardkoblet CMS, kan dette bidra til langsom lasting av de forskjellige sidene på nettstedet. Hvis Headless CMS og visningsinnhold brukes i stedet, vil dette resultere i forbedret ytelse og raskere tempo på nettsiden, som igjen kan generere flere konverteringer og redusere fluktraten.

Sikkerhet ved design

Ofte brukes API i CMS headless til å levere innhold som er skrivebeskyttet. Dette sikrer et høyt sikkerhetsnivå som ikke er mulig i samme grad hvis en vanlig CMS-teknologi brukes. I tillegg kan hodeløs API plasseres bak ett eller flere lag, noe som kan være et applikasjonslag og sikkerhetslag - noe som gjør det betydelig mindre sårbart for angrep. På samme måte er administrasjonsdelen av Headless oftest lokalisert på en annen server og et annet domene. Derfor konkluderes det at Headless CMS er relativt sikrere enn om en konvensjonell CMS-teknologi velges.

Plattformuavhengighet

Når du fokuserer på oppsett og «arkitekturen» til et nytt nettsted, blir ofte begrepet independent platform lifecycle nevnt. Independent Platform Lifecycle kan forklares ved at den valgte plattformen har en uavhengig livssyklus. Dette betyr at de forskjellige delene av selve plattformen ikke er avhengige av hverandre, og dette kan bidra til å sikre nettstedet for fremtiden. Den store fordelen med å sikre at nettstedsarkitekturen lever opp til konseptet "independent platform lifecycle" er at hvis du senere vil erstatte deler av systemet, vil dette ikke påvirke de gjenværende systemene. Dette kan være at du ønsker et nytt ERP-system på et senere tidspunkt, og da vil ikke erstatningen påvirke for eksempel CMS eller frontend. Det er en stor fordel å sikre at deler av nettstedet er uavhengige av hverandre, så du har muligheten til å følge den teknologiske utviklingen uten at det krever et helt nytt nettsted hver gang nødvendige endringer i løsningen kreves.

Innhold til mange kanaler

Når vi i Novicell utarbeider et nettsted, har vi et arkitektur fokus på begrepet content for multiple channels. For at kundene våre skal få mest mulig ut av innholdet på nettstedet ved valg av plattform, sikrer vi for at innholdet kan brukes på forskjellige kanaler. Dette sikrer høy brukervennlighet på ulike enheter, så uansett om det brukes en datamaskin, nettbrett eller telefon får brukeren den samme opplevelsen av nettstedet og innholdet på sidene.

Novicell cases på headless

-se her for mer om våre kundecaser på headless

Hvis du vil vite litt mer om hva IT-arkitektur er, kan du lese her først

Les mere om IT-arkitektur her

Ønsker du å se på mulighetene med Headless? 

 Da er du velkommen til å ta kontakt med meg.